Vaihdevuodet – täydellinen tietopaketti oireista

Milloin vaihdevuodet alkavat, miltä ne tuntuvat ja kauanko ne kestävät? Keräsimme kattavan tietopaketin vaihdevuosista.

PUHUTAAN AVOIMEMMIN. Kuumista aalloista ja hikoilupuuskista on kuullut jokainen. Silti naistenkin tietämys vaihdevuosista on vähäinen.

Vaihdevuodet tulevat kaikille naisille, mutta asiasta puhutaan yllättävän vähän. Mieleen saattaa muistua, kuinka oma äiti leyhytteli kasvoja sanomalehdellä, kun hikipisarat kihosivat otsalle. Vaihdevuosien aikana tapahtuu silti paljon muutakin kuin yllättäviä kuumia aaltoja.

Vaihdevuodet on verhottu tunteita nostattavaan mystiikkaan. Sellainen hälvenee, kun puhutaan avoimesti siitä, mitä naisen kehossa tapahtuu. Mitä valistuneempi on tästä aikajaksosta, sitä paremmin ymmärtää siihen liittyviä hankaluuksia.

Mitä vaihdevuodet oikeastaan tarkoittavat?

 

Vaihdevuodet on lääkärilatinaksi klimakterium, puhekielessä myös menopaussi, joka tarkoittaa viimeisiä kuukautisia. Se on tapahtumasarja, jonka aikana kehon munasarjat lopettavat toimintansa. Vaihe on luonnollinen osa naisen elämää eikä suinkaan sairaus. Kuukautiset loppuvat, samoin niihin liittyvä hormonitoiminta. Monet vaihdevuosiin liitetyt vaivat johtuvat etenkin estrogeenihormonin hiipumisesta.

Mitä on estrogeeni?

 

Estrogeeni on yksi munasarjojen muodostamista hormoneista. Sillä on tärkeä tehtävä raskauksien onnistumisen kannalta. Kuukautisten myötä keho alkaa tuottaa estrogeenia. Taso muuttuu  kierron aikana:: se nousee ovulaatioon asti, minkä jälkeen tullaan taas alaspäin. Näin hormonituotanto aaltoilee koko hedelmällisen ikäkauden ajan.

Milloin vaihdevuodet alkavat?

 

Viimeisen kerran kuukautiset tulevat, kun munasolujen määrä munasarjoissa on vähentynyt riittävästi. Silloin munasarjojen estrogeenituotanto sammuu, ja vaihdevuodet käynnistyvät. Normaalisti näin tapahtuu 45 ja 55 ikävuoden välillä. Suomalaisella naisella kuukautiset loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä, kerrotaan Terveyskirjastossa. Munasarjojen toiminta voi joillakin hiipua ennenaikaisesti, jo ennen 40. ikävuotta. Joskus taustalla on sairaus, lääkitys tai geneettinen syy.

Mitkä ovat tyypillisiä oireita vaihdevuosina?

 

Vaihdevuosiin ei aina liity ongelmaksi asti koettuja vaivoja, mutta joillekin kausi on erittäin haastava. Ensimmäiset merkit saattavat näyttäytyä jo kymmenen vuotta ennen vaihdevuosia. Se johtuu siitä, että kehon hormonituotanto laskee vähitellen, ja siitä, että eri hormonit säätelevät erilaisia elimistön toimintoja.

Epäsäännölliset kuukautiset ovat yleensä ensimmäinen merkki vaihdevuosista. Vuotohäiriöiden ohella tavallisia kiusantekijöitä ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot niin päivisin kuin öisin, yöunen laadun heikkeneminen ja virtsatievaivat.

LUE LISÄÄ: Yleisiä merkkejä oireista

Mikä tehoaa vaihdevuosien ongelmiin?

 

Hormonihoidosta on joskus hyötyä, jos ongelmat äityvät todella haitallisiksi. Hormonihoidon hyöty perustuu silloin siihen, että itse vaiva johtuu nimenomaan alhaisesta hormonitasosta. Puna-apilassa on niin sanottuja kasviestrogeeneja, isoflavoneja. Tanskalaistutkimuksessa on todettu, että puna-apilauutteella voi olla varsin suotuisa vaikutus vaihdevuosi-iässä oleviin naisiin. Ladyvita-ravintolisäsarjan Ladyvita Menoplus on suunniteltu erityisesti vaihdevuosi-ikäisille naisille. Sen sisältämä puna-apila auttaa naisia selviytymään vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, hikoilusta, levottomuudesta ja ärtyneisyydestä. Hormonikorvaushoitoa saavien tulee käyttää tuotetta vain lääkärin ohjauksessa.

Tutustu Ladyvita tuotteisiin!

Onko vaihdevuosilla psykologista vaikutusta?

 

Hormonitoiminnan sammuminen vaikuttaa mielialaan. Ei ihme, jos vähän aikaa tuntee olonsa hieman erilaiseksi kuin ennen. Yleistä on ärtymys, asioiden unohtelu, levottomuus ja vaikeus nähdä hyviä puolia arjessa.

Vaihdevuodet ajoittuvat tyypillisesti sellaiseen elämänjaksoon, jolloin tapahtuu muitakin mullistuksia. Ei ole tavatonta, että näihin aikoihin menettää omat vanhempansa ja lapset muuttavat pois kotoa. Suuret muutokset voivat tehdä vaikeista asioista entistä vaikeampia. Ehkä siitä saa myös vähän lohtua? Osan vaikeuksista voi laittaa vaihdevuosien piikkiin. Ota asia puheeksi lääkärin tai psykologin kanssa, mikäli tilanne verottaa kohtuuttomasti elämänlaatua.

Kuinka kauan vaihdevuodet kestävät? 

 

Normaalisti vaihdevuodet kestävät yhdestä vuodesta kymmeneen vuoteen. Vaihteluväli on todella suuri. Joillekin kausi on vain muutaman kuukauden pituinen lyhytaikainen muutostila, joillakin vaivoja ilmenee jopa kymmenen vuotta.

Kannattaako mennä lääkäriin, jos epäilee vaihdevuosien alkaneen?

 

Usein on luonnollista, että muutoksesta kertovien merkkien takia hakeutuu lääkärin pakeille. Sitähän ei välttämättä itse tiedä, että kyse on vaihdevuosista. Lääkäri kuuntelee kokemasi oireet ja nivoo kokonaisuuden yhteen myös ikäsi huomioiden. Sen jälkeen lääkäri saattaa tulla siihen tulokseen, että kyse tosiaan on vaihdevuosista. Jos asiasta on epävarmuutta, voidaan ottaa verikokeita, joilla seurataan hormonitoimintaa.

Vaihdevuodet eivät ole sairaus, eikä niitä pidä sellaisena hoitaa. On kuitenkin aina fiksua ottaa yhteys lääkäriin, jos ongelmista on vaivaa. Silloin saat mielenrauhan siitä, etteivät oireet johdu mistään muusta. Samalla saat neuvoja ja tukea, mikäli vaivat heikentävät elämänlaatua suuresti.